Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Συμφώνησαν FIFA, UEFA και ECA


Μία συμφωνία σταθμό για τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε χώρα το ετήσιο συνέδριο του διεθνούς ποδοσφαίρου, FIFA, UEFA και η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA).
Από αυτή ωφελημένοι βγήκαν οι σύλλογοι, με τις τρεις πλευρές να δείχνουν πως πλέον αυτοί είναι πιο σημαντικοί (ίσως και για εμπορικούς λόγους) από τις εθνικές ομάδες.

Συμφωνήθηκε, λοιπόν, να μειωθούν οι αγώνες των εθνικών ομάδων στο ετήσιο καλεντάρι από 12 σε 9, κάτι που ζητούσαν επίμονα τα τελευταία χρόνια οι σύλλογοι. Έτσι αποφασίστηκε να μη δίνονται φιλικοί αγώνες στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, καθώς αυτοί δεν έχουν ούτως ή άλλως μεγάλο ενδιαφέρον.
Ακόμη, θα αυξηθεί το ποσό που θα παίρνουν οι σύλλογοι από την UEFA για τους διεθνείς παίκτες τους που θα λείπουν στα EURO. Για παράδειγμα, στο φετινό EURO της Πολωνίας και της Ουκρανίας οι σύλλογοι θα μοιραστούν ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο EURO της Γαλλίας του 2016 το ποσό αυτό θα φτάσει τα 150 εκατομμύρια.
Να σημειωθεί πως από τα τέλη Φεβρουαρίου η UEFA είχε συμφωνήσει σε όλα τα παραπάνω με την ECA, αλλά για να πραγματοποιηθούν έπρεπε να δοθεί και η έγκριση της FIFA. Ο Σεπ Μπλάτερ, πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, συναίνεσε τελικά και έτσι η συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών είναι γεγονός.
Τέλος, μπορεί αρχικά να μη γίνεται κατανοητό γιατί η UEFA ήταν πρόθυμη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συλλόγων σε τέτοιο βαθμό και να δώσει αρκετά χρήματα, όμως, η απάντηση είναι απλή. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλει να έχει τη στήριξη των συλλόγων στο Financial Fair Play, τον νέο κανονισμό που έχει θεσπίσει, και με αυτό τον τρόπο αναμφίβολα θα κερδίσει την εύνοιά τους.


http://www.sport24.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου